Danske Regioner havde spurgt Indenrigs- og Sundhedsministeriet om, hvorvidt forberedelsesudvalgene kunne træffe beslutning om vederlag til medlemmer af særlige udvalg af midlertidig karakter, og hvorvidt den årlige ramme for vederlag til medlemmerne af særlige udvalg af midlertidig karakter kunne fordeles over en kortere periode end 1 år.
I anledning af det stillede spørgsmål meddelte Indenrigs- og Sundhedsministeriet Danske Regioner og KL, at ministeriet var indstillet på den særlige løsning for overgangsåret 2006/2007, at forberedelsesudvalg henholdsvis sammenlægningsudvalg kunne træffe beslutning om udvalgsvederlag til forretningsudvalg henholdsvis stående udvalg.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet udtalte samtidig, at tilsvarende ikke umiddelbart gjorde sig gældende med hensyn til beslutning om nedsættelse af § 17, stk. 4-udvalg eller særlige udvalg af midlertidig karakter. Kun kommunalbestyrelse henholdsvis regionsråd kunne træffe beslutning om nedsættelse af disse udvalg, herunder deres antal, sammensætning og opgaver. Der var dog mulighed i tilfælde af enighed herom, at der på et konstituerende møde kunne træffes beslutning om nedsættelse af et § 17, stk. 4-udvalg.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet udtalte videre, at såfremt et sammenlægningsudvalg ikke havde truffet beslutning om udvalgsvederlag inden 1. januar 2007, kunne kommunalbestyrelsen i den sammenlagte kommune træffe beslutning om udvalgsvederlag og i den forbindelse udmønte den i vederlagsbekendtgørelsen fastsatte ramme for udvalgsvederlag inden for den resterende del af kalenderåret.
Et regionsråd skulle efter § 7, stk. 4, i den dagældende regionale vederlagsbekendtgørelse (bekendtgørelse nr. 1460 af 19. december 2005) foretage fordelingen af vederlag til de særlige udvalg inden for den i bekendtgørelsen fastsatte ramme. Fordelingen skulle foretages forud for og med virkning for mindst et halvt regnskabsår ad gangen. Et nyvalgt regionsråd kunne dog i første kvartal af funktionsperioden træffe beslutning herom med virkning fra den 1. i måneden efter beslutningens vedtagelse. Fordelingen kunne efter bestemmelsen i øvrigt ændres i løbet af halvåret, hvis der foretoges ændringer i antallet af særlige udvalg af midlertidig karakter eller i udvalgenes opgavefordeling.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet udtalte herefter, at bestemmelsen gav regionsrådet en betydelig fleksibilitet med hensyn til beslutning om fordeling af vederlag til de særlige udvalg af midlertidig karakter. regionsrådet kunne beslutte at bruge hele puljen på ét udvalg eller fordele beløbet på flere udvalg. Regionsrådet kunne beslutte at bruge hele puljen i første halvår, eller regionsrådet kunne beslutte at tilbageholde en del af puljen til eventuel fordeling i andet halvår.
Se nu den ændrede bestemmelse i § 9, stk. 3, i bekendtgørelse nr. 2002 af 28. oktober 2021.
Indenrigs- og Sundhedsministeriets notat af 4. december 2006 vedr. en henvendelse fra Danske Regioner